Kepirtepe, Türkiye’nin ve özellikle de Trakya’nın eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olup, 1938’te Edirne Karaağaç’ta Kepirtepe Köy Öğretmen Okulu olarak kuruldu. 1940’ta ise Köy Enstitüleri’nin kurulmasıyla birlikte, Kepirtepe de bu enstitülerden biri olarak Kırklareli Lüleburgaz’da kuruldu. Köy Enstitüleri, kırsal kesimde görev yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla kurulmuş ve Türkiye’nin eğitim seferberliğinde kritik bir rol oynamıştır ve önemli toplumsal izler bırakmıştır. Öyle ki, kapatıldıktan 60 yıl sonra aynı binalarda okumama rağmen 1998-2002 yıllarında Kepirtepelilik değerlerini bana hissettirdi ve üniversiteye başarıyla hazırlanma olanaklarının yanında tüm hayatıma tesir eden kaliteli bir eğitim sundu.
Köy Enstitüsünden Anadolu Lisesine Kepirtepe’nin Tarihi Süreci
Kepirtepe’nin temeli, 14 Ekim 1938’de Edirne Karaağaç’ta “Trakya Köy Öğretmen Okulu” olarak atıldı. Köylere öğretmen yetiştirmek amacıyla açılan bu okul, bir yıl boyunca Küçük Zabit Mektebi binasında hizmet verdikten sonra 1939’da 1. Dünya Savaşı nedeniyle Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesine taşındı. Okul, buradaki yer sorunu nedeniyle aynı yılın yaz aylarında Lüleburgaz Emrullah Efendi İlkokulu’na nakledildi.
Okulun daimi yeri için İstanbul yolu üzerinde, Lüleburgaz’a o zamanlar 5 kilometre mesafedeki araziler seçildi. 1940’ta Kepirtepe Köy Enstitüsü adını alacak olan okulun yapımında, tüm Köy Enstitülerinde olduğu gibi öğretmen ve öğrenciler de çalıştı. Ana binanın ilk katı yapıldıktan sonra buraya taşınıldı. 17 Nisan 1940’ta Köy Enstitüleri kurulduğunda okulun adı Kepirtepe Köy Enstitüsü oldu. Kepirtepe Köy Enstitüsü, öğrencilerine tarım, teknik ve kültürel alanlarda eğitim vererek, onların çok yönlü bireyler olarak yetişmelerini sağladı. Bu enstitü, öğrencilerin hem teorik bilgilerini hem de pratik becerilerini geliştirmelerine olanak tanıdı, özellikle de benim gibi köylü çocukların gelişimi için çok değerli fırsatlar sundu.
1941 yılında 2. Dünya Savaşı nedeniyle Kepirtepe tüm eşyaları ile birlikte Ankara Hasanoğlan’a nakledildi. Kepirtepeli öğrenciler, burada da Hasanoğlan Köy Enstitüsü binalarının yapımında görev aldı. 9 ay burada kalan Kepirtepeliler, 1942 yılında Lüleburgaz’a döndü. 1954 yılında Köy Enstitüleri ile Öğretmen Okulları “İlk Öğretmen Okulları” adı altında birleştirildi, öğretim süresi 6 yıl oldu ve Kepirtepe Öğretmen Okulu olarak eğitim faaliyetlerine devam etti.
14 Haziran 1973’te öğretmenlerin yükseköğretim görmesi zorunlu hale gelince 1974-1975 yılından itibaren bütün İlköğretmen Okulları gibi Kepirtepe de Öğretmen Lisesi haline dönüştü. 1977-1978 öğretim yılında okul bünyesinde sınıf öğretmeni yetiştiren iki yıl süreli Kepirtepe Eğitim Enstitüsü açıldı. 1978-1979’da bir bölümü hızlandırılmış eğitim gören öğrenciler, ilkokul öğretmeni olarak mezun edildi. Eğitim enstitüsü 1979’da kapatıldı. Öğretmen Lisesi 1990 yılına kadar varlığını sürdürdü. Kepirtepe, 13 Ocak 1990’da Anadolu Öğretmen Lisesi ismini aldı. 2014 yılında ise bu okul türünün sona erdirilmesiyle Anadolu Lisesi oldu.
Kepirtepe günümüzde de Köy Enstitüsü binalarının karşısında yer alan yeni binalarda yatılı okul olma özelliğini sürdürerek eğitim vermeye devam etmekte ve modern eğitim anlayışı ve donanımlı kadrosuyla, öğrencilerini geleceğe hazırlamaktadır. Okulun kampüsü, 53.350 m² alan üzerinde yer almakta olup, derslikler, laboratuvarlar, spor salonu ve zenginleştirilmiş kütüphane gibi birçok imkanı barındırmaktadır.
Bölgenin önde gelen liselerinden biri olan Kepirtepe Anadolu Lisesi; kültürel, sportif ve akademik başarıyla adından söz ettirmeyi sürdürüyor. Kepirtepe’nin mezunları arasında, eğitimci ve yazar Mehmet Başaran, sinema ve tiyatro oyuncusu Şener Şen, genel cerrah Prof. Dr. Ayhan Dinçkan gibi isimler bulunuyor. Bu mezunlar, Türkiye’nin farklı alanlarında önemli katkılar sağlamaya devam ediyor.
Özetle, Kepirtepe’nin tarihi, Türkiye’nin eğitim alanındaki dönüşüm ve gelişim süreçleriyle paralel bir seyir izleyegeldi. Köy Enstitüsü olarak başladığı yolculuğuna, öğretmen okulu ve ardından Anadolu lisesi olarak devam eden Kepirtepe, her dönemde ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli bireylerin yetiştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Kepirtepe, Türkiye’nin eğitim tarihindeki önemli bir meşale olarak parlamaya devam ediyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne uzanan bu öykü, sadece bir okulun değil, aynı zamanda Türkiye’nin eğitim devrimlerinin de bir yansımasıdır. Kepirtepe’nin bugün sahip olduğu miras, geleceğe umutla bakan nesiller yetiştirmeye devam ediyor.
Benim de halen üyesi olduğum ve 2017-2023 arasında 6 yıl genel sekreter olarak yönetiminde yer aldığım Kepirtepeliler Eğitim Vakfı (KEV), 87 yıllık eğitim yuvası Kepirtepe’nin mensupları arasında işbirliği ve yardımlaşmayı arttırmayı amacıyla 1996’da kuruldu. Merkezi Lüleburgaz’da olan ve 500’e yakın aktif üyesi bulunan KEV, 10.000’den fazla Kepirtepelinin çatı kuruluşu niteliğinde ve tüm Trakya’da faaliyetler gerçekleştiriyor. Vakıf, okulun modernizasyonuna ve öğrencilerin eğitimlerine destek sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyor. Burs programları, eğitim materyalleri temini ve mezunlar arasındaki dayanışmayı artıracak etkinlikler bu faaliyetlerden bazıları.
Kepirtepe’nin bugünkü durumu ve Kepirtepelilerin faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, okulun resmi web sitesini ve Kepirtepeliler Eğitim Vakfı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Not: Bu yazı 2024 yılında kaleme alınmış olmakla birlikte, yayın tarihi, Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi’nden mezuniyet tarihim olarak yazılmıştır. 14.06.2002
Kaynakça:
Kepirtepe Anadolu Lisesi resmî web sitesi: https://kepirtepe.meb.k12.tr
Kepirtepeliler Eğitim Vakfı resmî web sitesi: https://www.kepirtepeliler.org.tr
Kepirtepeliler Eğitim Vakfı’nın Kepirtepe Bülteni’nde 2014’te yayınlanan röportajım: