IELTS’in açılımı International English Language Testing System. Cambridge Universitesi, British Council ve IDP tarafından yapılan bu sınav Türkiye’de de oldukça yaygın. Bu makalenin konusu sınav türleri arasındaki farklar, ama en temelden, IELTS’in telaffuzundan başayalım. Bu kelime, /ˈaɪ.elts/, yani Türkçe okunuşla /ayelts/ şeklinde söyleniyor.
IELTS sınavına girecek olanlar tarafından en sık sorulan sorulardan biri, IELTS Genel (general training) ve IELTS Akademik (academic) arasındaki fark nedir? Pek çok kişi hangisini seçeceğinden emin değil, bu nedenle IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim arasında hiç bitmeyen bir kafa karışıklığı var. Gelin, her iki IELTS türünün temellerini inceleyelim.
Her iki tip IELTS sınavı da aynı sırayla sunulan şu 4 ana bölümden oluşur:
1. Dinleme (Her iki sınav tipinde de 4 adet ses kaydı dinlenerek toplam 40 soru cevaplanır)
2. Okuma (Toplam süre 60 dakikadır, okuma parçalarının zorluğu ve uzunluğu sınav tipine göre değişir)
3. Yazma (Her iki sınav tipinde de 1 ve 2 no’lu iki farklı görev için toplam 60 dakika süre verilir)
4. Konuşma (Her iki sınav tipinde de 3 bölümden oluşan, toplam yaklaşık 15 dakika süren konuşma performansı ölçülür)
Dinleme bölümünün tamamı, Yazma bölümündeki 2’nci görev, ve Konuşma bölümünün tamamı, hem IELTS Akademik hem de IELTS Genel için aynıdır. Farklılık, Okuma bölümünde ve Yazma bölümünün 1’inci görevindedir. Her iki sınav tipi de yaklaşık 3 saat sürer.
Bölüm içeriklerini daha detaylı açıklayarak farklılıkları daha net ortaya koyalım:
Hem Akademik hem de Genel IELTS sınav tipinde Dinleme bölümü sadece 1 kez dinleyebileceğiniz 4 adet farklı uzunlukta diyalog veya monolog ses kaydı vardır ve bu ses kayıtları ile ilgili toplam 40 soruyu cevaplamanız gerekir. Dinleme bölümü toplam 30-40 dakika arası sürer. Ses kayıtları arasında çok kısa bir geçiş ve sesli açıklama olur. Ses kayıtlarından önce soruları okumanız için ve kayıtlar bittiğinde tüm cevaplarınızın üzerinden geçmeniz, cevaplarınızı cevap kağıdına aktarmanız için süre verilir. Ardından Dinleme bölümü soru ve cevap kağıtları toplanır.
IELTS Akademik’teki Okuma bölümünde nispeten uzun, her biri yaklaşık 1,5-2 sayfadan oluşan, 10-12 paragraflık bilim, tarih, sosyoloji gibi çok farklı akademik konularla ilgili 3 adet okuma parçası vardır. Bu 3 parça ile ilgili, her bir parça için 13-14 adet olmak üzere toplam 40 adet sorunun 60 dakika içinde yanıtlanması beklenir. Yani, her bir parçayı okumak ve ilgili soruları yanıtlamak için yaklaşık 20 dakikanız vardır.
IELTS Genel’de ise Okuma bölümü, uzunluğu ve zorluğu kendi içinde değişen, iş yeri ortamı, gazete veya dergi metni, seyahat broşürü ya da ilan gibi günlük yazı türleri ve konuları kapsayan toplam 4 ila 6 adet okuma parçası vardır. Bu parçalardan toplam 40 soru sorulur ve yine 60 dakika içinde yanıtlamanız istenir. Okuma bölümünden sonra ilgili sınav kağıtları toplanır ve Yazma bölümüne geçilir.
Her iki sınav tipinde de Okuma bölümündeki soru tipleri şunlardır: Cümle tamamlama (tüm parçadan veya kutucuktan seçerek), kısa cevaplı sorular (1 ila 3 kelime), özet, not, tablo ve süreç kartı tamamlama, eşleştirme, sınıflandırma, diyagram tamamlama, paragraf konusu eşleştirme, parçadan spesifik bilgi bulma, doğru-yanlış-verilmeyen eşleştirme, evet-hayır, verilmeyen eşleştirme, çoktan seçmeli, listeden seçme. Global çoktan seçmeli soru tipi ise sadece Akademik sınav tipinde yer alabilmektedir.
IELTS Akademik’te Yazma bölümünün 1’inci görevinde grafik, diyagram, tablo veya harita şeklinde sunulan verileri analiz edip yazılı şekilde en az 150 en fazla 250 kelime ile açıklamanız istenir. Bunun için ideal süre 20 dakikadır. Kalan 40 dakikada da 2’nci görev olarak, verilen bir konu hakkında görüşlerinizi aktarmak için en az 250 en fazla 350 kelimeden oluşan bir essay yazılır.
IELTS Genel’de ise Yazma bölümünün 1’inci görevinde tanımadığınız birine resmî formatta, resmî olarak tanıdığınız birine yarı resmî formatta, bir arkadaşa veya aile üyesine resmî olmayan formatta, en az 150 en fazla 250 kelimeden oluşan bir mektup yazmanız istenir. Mektubun konusu, kapsamı, gerekçesi, kime yazılacağı size görev kısmında açıklanır. Bu duruma göre yazacağınız mektubu yaklaşık 20 dakikada tamamlamanız beklenir. Kalan 40 dakikada ise, tıpkı IELTS Akademik’te olduğu gibi, 2’nci görev olarak, verilen bir konu hakkında görüşlerinizi aktarmak için en az 250 en fazla 350 kelimeden oluşan bir essay yazılır.
Hem Akademik hem de Genel IELTS sınav tipinde Konuşma bölümünde ise bir sınav görevlisi tarafından mülakata alınırsınız. Bu bölüm 3 kısımdan oluşmaktadır: 3 ila 5 dakika süren 1’inci kısım “soru-cevap” şeklindedir ve sınav görevlisinin sorularına hazırlanma süresi verilmeden yanıt vermeniz beklenir. 2 dakika hazırlanma süresi olan 2’nci kısımda ise size verilen görev kartında yazan konuyla ilgili 3 ila 5 adet alt soruyu yanıtlayacak şekilde toplam 3-4 dakikalık kısa bir sunum yapmanız beklenir. Görev kartından yazanlar dışında ekstra soru sorulmaz. Son olarak, 3’üncü kısımda, 2’nci kısımda sunum yaptığınız konu ile alakalı 4-5 adet detaylı soruya cevap verecek şekilde bir “tartışma / fikir paylaşımı” yapmanız beklenir. Bunun için toplam yaklaşık 5 dakikanız vardır ve soruların cevaplarına hazırlanmanız için süre verilmez. Konuşma bölümü toplam 11-15 dakika arası sürer.
Son olarak, bu iki sınav tipindeki ortak ve farklı bölümleri açıkladıktan sonra, her iki sınav tipinin de kâğıt üzerinde (paper-based) veya bilgisayar ortamında (computer-based) olmak üzere iki farklı şekilde alınabileceğini vurgulayalım. Her iki şekilde de sınav merkezine gitmek, sınava orada girmek gerekir. Sınav içerikleri, süreler ve soru adetleri her iki şekilde de aynıdır, tek fark soruların kâğıda mı yoksa bilgisayar ekranında mı yanıtlandığıdır. Sadece Konuşma bölümü bilgisayar ortamındaki sınavlarda yüz yüze ya da video konferans ile olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bu iki sınav şekli arasındaki en büyük fark, sınav sonuçlarının açıklanmasındadır. Kâğıt üzerinde yapılan sınavların sonuçları 10-14 iş günü içinde, bilgisayar ortamında girilen sınavların sonuçları ise 3-5 iş günü içinde katılımcılara sunulmaktadır.
IELTS Sınavı’nın Türkiye’deki ana uygulayıcısı olan British Council, katılımcıların sınava dilediği yerden ve en uygun zamanda girebilmesi için geliştirdiği bir yazılım ile tamamen çevrimiçi olarak da IELTS sınavı imkânı sunuyor. Bunun için bir hesap oluşturmanız ve bilgisayarınıza bir yazılım yüklemeniz gerekiyor. Ancak bu henüz yeni bir uygulama olduğu için diğer sınav tiplerine göre çok da yaygın bir sınav şekli değil. Tüm IELTS sınavı formatlarını görmek ve sınava kayıt olmak için tıklayınız: https://www.britishcouncil.org.tr/exam/ielts/book-test
IELTS sınavı için İngilizce özel ders desteği almak için iletişime geçebilirsiniz.
IELTS sınavının hangi tipi için daha uygun seviyede olduğunuzu öğrenmek, mevcut dilbilgisi seviyenizi ölçmek ve size özel bir müfredat hazırlatmak için hemen online seviye tespit sınavını tamamlayabilirsiniz.
Hem Akademik hem de Genel IELTS sınavının soru örnekleri:
https://www.ielts.org/for-test-takers/sample-test-questions
IELTS kullanımı ücretsiz kaynaklar ve web siteleri:
https://www.ielts-writing.info/EXAM/practice_tests
https://www.ieltsbuddy.com/ielts-practice-tests.html